%
%

GEBRAND VOOR ZEELAND – sinds 2015

De Zeeuwse Branding© staat voor kwaliteit, authenticiteit en traceerbaarheid, waarbij we binnen de gehele keten aan het roer blijven om zo de beste en eerlijke koffies in jouw kopje te krijgen. Van het contact met de koffieboer tot het nauwkeurig branden van de koffiebonen.

We gaan in zee met koffieboeren die op dezelfde golflengte zitten als wij, waarbij duurzaam samenwerken centraal staat en samen de kwaliteit op peil houden.

Gemeten in windkracht, want verandert de wind dan verandert ook de branding!

GEBRAND VOOR ZEELAND

De Zeeuwse Branding© staat voor kwaliteit, authenticiteit en traceerbaarheid, waarbij we binnen de gehele keten aan het roer blijven om zo de beste en eerlijke koffies in jouw kopje te krijgen.

We gaan in zee met koffieboeren die op dezelfde golflengte zitten als wij, waarbij duurzaam samenwerken centraal staat en samen de kwaliteit op peil houden.

Gemeten in windkracht, want verandert de wind dan verandert ook de branding!

EERLIJK & TRACEERBAAR

De herkomst van onze koffies zijn altijd te herleiden tot aan de wasstations of zelfs tot de boer. Deze korte keten zorgt voor een volledig traceerbaar product, zonder onnodige tussenhandel:
Boer/wasstation ⇨ importeur ⇨ branderij

In sommige gevallen werken we zelfs zonder importeur en importeren we de groene koffie zelf! Volledig traceerbaar, zelfs zo ver dat wij van sommige boeren het telefoonnummer hebben en dagelijks kunnen vragen om ons op de hoogte te houden van de nieuwe oogst.

Door deze korte keten werken we ook niet met de zogeheten C Market, de beurs die de prijs van koffie bepaald. Zo zorgen we er voor dat de boeren en hun plukkers altijd een eerlijke prijs krijgen, ook als de C Market prijs laag staat.

EERLIJK & TRACEERBAAR

De herkomst van onze koffies zijn altijd te herleiden tot aan de wasstations of zelfs tot de boer. Deze korte keten zorgt voor een volledig traceerbaar product, zonder onnodige tussenhandel:

Boer/wasstation > importeur > branderij

In sommige gevallen werken we zelfs zonder importeur en importeren we de groene koffie zelf! Volledig traceerbaar, zelfs zo ver dat wij van sommige boeren het telefoonnummer hebben en wekelijks kunnen vragen om ons op de hoogte te houden van de nieuwe oogst.

Door deze korte keten werken we ook niet met de zogeheten C Market (KCN9), de beurs die de prijs van koffie bepaald. Zo zorgen we er voor dat de boeren en zijn plukkers altijd een eerlijke prijs krijgen, ook als de C Market prijs laag staat.

Daarbij werken we alleen met boeren die aandacht hebben voor milieuvriendelijke productieprocessen.

koffie zeeland de zeeuwse branding fairtrade koffie biologisch

SPECIALTY COFFEE KWALITEIT

Voordat koffiebonen ‘specialty coffee’ genoemd mogen worden, worden ze getest op onder andere de smaak en het aantal defecten.
De maximum score die behaald kan worden is 100.
Bij een score van 80 of meer mogen de koffiebonen ‘specialty coffee’ genoemd worden.
Onze koffies worden zonder tussenhandel ingekocht, waardoor onze koffie altijd direct trade of fair-chain is en werken we alleen met boeren die aandacht hebben voor milieuvriendelijke productieprocessen.

SPECIALTY COFFEE KWALITEIT

Voordat koffiebonen ‘specialty coffee’ genoemd mogen worden, worden ze getest op onder andere de smaak en het aantal defecten.

De maximum score die behaald kan worden is 100, bij een score van 85 of meer mogen de koffiebonen ‘specialty coffee’ genoemd worden.

Onze koffies worden zonder tussenhandelaren of koffiebeurzen ingekocht, waardoor onze koffie altijd direct trade of fair chain is. Op deze manier zitten er geen extra schakels tussen die invloed heeft op de prijs, en heeft ook de koffiebeurs hier geen invloed op.

BRANDDATUM ⇨ ALTIJD VERS

Wij branden onze koffie wekelijks en de verpakking wordt altijd voorzien van een branddatum om de kwaliteit en versheid te garanderen. De branddatum is tenslotte bewijs van versheid, terwijl een houdbaarheidsdatum niets zou zeggen over de versheid.
Je kunt de koffie na de branddatum tot wel een jaar bewaren, maar zal langzaam zijn smaak verliezen.
De optimale smaakbeleving krijg je binnen de eerste 2 maanden na de branding van de koffie, daarna gaat de smaak langzaam achteruit.
Het is dan ook belangrijk om koffiebonen ongemalen op een koele, donkere, droge plek te bewaren (dus niet in de koelkast of vriezer).
Onze koffiezakken met éénkantsventiel zijn daar de perfecte plek voor!

ALTIJD VERS

Wij branden onze koffie wekelijks en de verpakking wordt altijd voorzien van een branddatum om de kwaliteit en versheid te garanderen. De branddatum is tenslotte bewijs van versheid, terwijl een houdbaarheidsdatum niets zou zeggen over de versheid. Je kunt de koffie na de branddatum lang bewaren, maar zal langzaam zijn smaak verliezen.

De optimale smaakbeleving krijg je binnen de eerste twee maanden na de branding van de koffie, daarna gaat de smaak langzaam achteruit. Het is dan ook belangrijk om koffiebonen ongemalen op een koele, donkere, droge plek te bewaren (dus niet in de koelkast of vriezer).

Onze koffiezakken met éénkantsventiel zijn daar de perfecte plek voor!

TROTSE AMBASSADEUR

Café de Gekroonde Suikerbiet is onze trotse ambassadeur.

Hoewel we geen afnemers willen voortrekken is ‘de Biet’ vanaf dag 1, begin 2016, onze ambassadeur en werken we samen aan kwaliteit.

De Biet heeft al 4 jaar op een rij een top 10 plaats verdiend in de Misset Café Top 100.
Dit maakt het al 4 jaar op een rij het beste café van Zeeland
en trotse ambassadeur van De Zeeuwse Branding.

In 2017 is de Biet zelfs verkozen tot ‘Het beste café van Nederland’ in de Misset Horeca Café TOP100.

Wil je De Zeeuwse Branding dus proeven?
Ga dan eens langs bij ‘de Biet’ in Zierikzee en bestel een heerlijke espresso, cappuccino, ‘platte witte’ of een van de andere koffies!

TROTSE AMBASSADEUR

Café de Gekroonde Suikerbiet is onze trotse ambassadeur.

Hoewel we geen afnemers willen voortrekken is ‘de Biet’ vanaf dag 1, begin 2016, onze ambassadeur en werken we samen aan kwaliteit. De Biet heeft al 4 jaar op een rij een top 10 plaats verdiend in de Misset Café Top 100. Dit maakt het al 4 jaar op een rij het beste café van Zeeland en trotse ambassadeur van De Zeeuwse Branding.

In 2017 is de Biet zelfs verkozen tot ‘Het beste café van Nederland’ in de Misset Horeca Café TOP100.

Wil je De Zeeuwse Branding dus proeven? Ga dan eens langs bij de Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee en bestel een heerlijke espresso, cappuccino, de ‘platte witte’ of een van de andere koffies!

WINDKRACHT 4

Windkracht 4 is een veelzijdige branding met complexe, frisse, gebalanceerde
smaken geheel aansluitend bij de Zeeuwse zilte zaligheden.
(Let op: de koffie zelf is dus niet zilt!)

Mooie complexe smaken, gelaagd en verfijnd.
Deze blend raden wij aan om te gebruiken als espresso als u zoekt naar
een uitgesproken koffie met een eigen karakter.
Ook is deze koffie vanwege de medium branding als lungo
of zelfs als filterkoffie te gebruiken.

Windkracht 4 raden wij aan voor uitgesproken espresso of filterkoffie
waarbij de complexiteit het beste tot zijn recht komt.

WINDKRACHT 6

Windkracht 6 is vergeleken met Windkracht 4 donkerder gebrand.

Deze branding zorgt daardoor voor een krachtig karakter. Een blend met donkere en avontuurlijke tonen, geheel aansluitend bij de Zeeuwse zoete zaligheden.

De smaken die je in deze koffie kunt herkennen zijn chocolade en noten met een volle body, wat perfect aansluit bij een Zeeuwse bolus of babbelaar.

Windkracht 6 raden wij aan voor volautomaten en liefhebbers van een krachtige espresso of gelaagde filterkoffie.

WINDKRACHT 4

Windkracht 4 is een veelzijdige branding met complexe, frisse, gebalanceerde
smaken geheel aansluitend bij de Zeeuwse zilte zaligheden.
(Let op: de koffie zelf is dus niet zilt!)

Mooie complexe smaken, gelaagd en verfijnd.
Deze blend raden wij aan om te gebruiken als espresso als u zoekt naar
een uitgesproken koffie met een eigen karakter.
Ook is deze koffie vanwege de medium branding als lungo
of zelfs als filterkoffie te gebruiken.

Windkracht 4 raden wij aan voor uitgesproken espresso of filterkoffie
waarbij de complexiteit het beste tot zijn recht komt.

Blend origines:
– Brazilië – notig, chocolade en volle body
– Colombia – gelaagd, licht fruitig en zacht
– Ethiopië – uitgesproken met tonen van citrusvrucht en bloemen

 

WINDKRACHT 4

WINDKRACHT 6

Windkracht 6 is vergeleken met Windkracht 4 donkerder gebrand.

Deze branding zorgt daardoor voor een krachtig karakter. Een blend met donkere en avontuurlijke tonen, geheel aansluitend bij de Zeeuwse zoete zaligheden.

De smaken die je in deze koffie kunt herkennen zijn chocolade en noten met een volle body, wat perfect aansluit bij een Zeeuwse bolus of babbelaar.

Windkracht 6 raden wij aan voor volautomaten en liefhebbers van een krachtige espresso of gelaagde filterkoffie.

Blend origines:
– Brazilië – notig, chocolade en volle body
– Colombia – gelaagd, licht fruitig en zacht
– Ethiopië – uitgesproken met tonen van citrusvrucht en bloemen

 

WINDKRACHT 6

VOLG @dezeeuwsebranding

WIE U VOOR GINGEN

MEESTGESTELDE VRAGEN

Wij krijgen regelmatig koffievragen. Staat jouw vraag of antwoord er niet bij?

Stuur ons een berichtje!

 

Wat is de branddatum van de koffie?

Wij werken met de branddatum omdat deze meer zegt over de koffie. Een houdbaarheidsdatum zegt niets over de versheid. In stelregel is; Koffie is een maand of 2 vers en een jaar houdbaar. De maximale smaakbeleving is in de eerste maand. Bij week 8 a 10 zijn -afhankelijk van de soort- de koffiebonen hun meeste complexiteit en etherische oliën verloren. Je kunt de koffie gerust langer gebruiken maar wij adviseren je om nooit meer koffie te bestellen dan je in ongeveer een maand kunt opdrinken. Lekker vers!

Wat is een melange?

Door het blenden (mengen) van verschillende koffies kunnen we de beste eigenschappen van de koffies zo goed mogelijk tot hun recht laten komen. Ieder jaar is er een nieuwe oogst van iedere koffie, die een klein beetje anders kan smaken. Denk maar aan de verschillende oogsten van een wijn, soms heb je een goed wijnjaar en soms iets minder. Door koffies met elkaar te combineren, ontstaat er een nieuwe, unieke koffiesmaak en kunnen we door te melangeren de smaak het hele jaar constant houden.

Wat is een blend?

Een blend is hetzelfde als een melange, een combinatie van verschillende koffiebonen van verschillende plekken. Een blend kan dus ook een single origin koffie zijn, bijvoorbeeld een blend van een gewassen en natuurlijk verwerkte koffie, beiden van dezelfde boer. Of juist 2 of meer koffies uit 1 land, maar dan bijvoorbeeld wel van verschillende regio's of variëteiten.

Wat is single origin koffie?

Single origin koffie is een koffie uit 1 origine (1 land) die niet gemengd is met andere origines. Dit kan een koffie van één gebied zijn of zelfs van één plantage of één boer. De specifieke smaak van deze koffie komt zo het best tot zijn recht.

Wat is espresso?

Het woord espresso heeft betrekking op de manier van zetten, niet specifiek op de manier van branden of de oorsprong van de bonen. Om een goede espresso te kunnen maken, is een espressomachine vereist. Het apparaat perst het warme water door de koffie met precies de juiste druk (9 bar). Pas als de bonen van hoge kwaliteit zijn, de maling en de machine perfect zijn afgesteld, krijgt de espresso zijn volle, zachte smaak en de mooie hazelnoot-bruine crema. Een goede espresso is mooi gebalanceerd, niet te zuur en te niet bitter.

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Het verschil tussen arabica en robusta is als het verschil tussen appels en peren. Beiden groeien ze aan een plant/struik, beiden groeien ze in een rode bes en beiden . Arabicabonen (Coffea Arabica) zijn veelal vol van smaak en hebben een rijk spectrum aan smaaknuances. Voor ‘specialty’-koffies wordt doorgaans gebruik gemaakt van arabica bonen. Robusta bonen (Coffea Canephora) worden vaak als onderdeel van een espressomelange gebruikt, en smaken doorgaans veel minder verfijnd, met tonen van aarde, as en andere bittere smaken. De robusta bevat meer olie dan de arabica, het leent zich daardoor beter om een mooie cremalaag te krijgen. De robusta is een 'robuuste' plant die makkelijker op meerdere plaatsen groeit en die ongevoeliger is voor ziektes dan de arabica. Robustakoffie wordt vaak in bulk verwerkt waardoor het goedkoper is en meestal bestemd voor de grote koffiebranderijen die werken voor bijvoorbeeld supermarkten.

Kan ik de koffiebonen ook gemalen bestellen?

Jazeker! Via de webshop kunt u ook gemalen koffiebonen bestellen. Per product ziet u welke maling er eventueel mogelijk is. We moeten er wel bij melden dat het altijd beter is om koffiebonen zelf vers te malen. Zo blijft de smaak beter en oxideert de koffie minder snel.

Moet ik mijn koffie in de vriezer of koelkast bewaren?

Dat raden we af. In de vriezer en koelkast is de lucht vaak namelijk erg vochtig, zeker als je de deur regelmatig opent. Zorg er voor dat je bonen zo veel mogelijk uit de buurt van zuurstof, vocht, licht en warmte houdt. Wij raden aan om je koffie de originele verpakking of een afgesloten pot in een keukenkast te bewaren.

 

Wat is de beste koffie ter wereld?

De beste koffie ter wereld bestaat niet. Smaak is immers subjectief, iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Specialty koffie barista's zullen waarschijnlijk zweren bij de Geisha koffieboon uit Panama en een leek denkt vaak dat de Kopi Luwak (van de civet kat) of Black Ivory (van de olifant) de beste koffie is. De Geisha variëteit heeft een unieke verfijnde fruitige smaak en is een ware smaaksensatie, een echte aanrader om eens te proeven. Één ding is zeker: Kopi Luwak en Black Ivory zijn zeker niet de beste koffies ter wereld, beiden zijn producten die voor veel onnodig dierenleed zorgen en daar staan wij niet achter.

Hoe maak ik een hartje in mijn cappuccino?

Als je wilt leren 'latte art' te maken als een echte barista dan zul je veel moeten oefenen. De truc zit hem voornamelijk is het schuimen van de melk en daarna het schenken. Zorg ervoor dat je schuim niet te lobbig/dik is maar ook niet te dun/melkig. Wil je een uitgebreide uitleg? Check onze online uitleg. De beste tip die we je daarna kunnen geven: oefenen-oefenen-oefenen.

Hoe lang is koffie houdbaar?

Volgens het Voedingscentrum: ‘3 maanden na openen en droge koffie en thee tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits droog bewaard.’ Wij raden echter aan om na openen de koffie binnen 2 weken te gebruiken. Na het openen van de verpakking begint de koffie zijn smaak al te verliezen namelijk. Een open verpakking verliest snel smaak en aroma, bewaar de verpakking daarom afgesloten, droog en donker. Bewaar het niet in de koelkast. Daar is het vochtig en verliest het juist sneller aroma en smaak.

Is jullie koffie biologisch?

Waar mogelijk kiezen wij altijd voor biologisch geteelde koffie. Voor kleinschalige operaties is het niet altijd haalbaar om aan de strenge eisen voor biologisch gecertificeerde productie en export te doen. Daarom is onze koffie dikwijls biologisch geteeld, maar nooit biologisch gecertificeerd op de verpakking. Wel is onze koffie traceerbaar tot de boer en werken wij alleen samen met boeren die zo duurzaam mogelijk werken, we betalen een eerlijke prijs en zo kunnen de boeren hun productie nog efficiënter en duurzamer maken. Daarbij betalen de boeren hun plukkers een eerlijke prijs en kunnen zij ook aan een duurzame toekomst bouwen. Dat is voor ons veel belangrijker dan een duur certificaat.

 

Wat is fair trade koffie?

Het fair trade certificaat is eigendom van Max Havelaar en is ontstaan om eerlijke handel in verre landen te garanderen. Het staat voor controle op arbeidsomstandigheden en het betalen van een minimale prijs. Er zijn echter een aantal kanttekeningen: – Elke oogst produceert bonen van slechte en goede kwaliteit. Is de COE marktprijs voor slechte koffiebonen minder dan de fairtrade minimumprijs, en de marktprijs voor goede bonen hoger? Dan dumpen boeren de slechte bonen op de fairtrade markt. – Corruptie is een groot probleem bij ontwikkelingssamenwerking. Ook het fairtrade proces biedt hier volop mogelijkheden voor. Wij hebben dus ook nooit Fair Trade koffiebonen, maar altijd direct trade.

Wat is direct trade koffie?

Direct trade gaat om het zo-direct-mogelijk samenwerken met de koffieboeren, door middel rechtstreekse communicatie en handel tussen de koffieproducent en ons -de koffiebrander- is er minimale tussenhandel. Soms zelfs alleen een vervoerder. Hoe minder tussenstappen, hoe meer van het door ons betaalde premium ook écht bij de boer terecht komt. Eigenlijk is direct trade alleen het geval wanneer wij als koffiebrander direct samenwerken met een koffieboer, zonder enige tussenstappen. In sommige gevallen zit er wel 1 importeur of coöperatie tussen, in dat geval is het officieel geen direct trade, maar wel volledig traceerbaar en transparant. Vaak hebben we zelfs het telefoonnummer van de koffieboer en kunnen we bijvoorbeeld vragen hoe het gaat met de huidige oogst.

 

 

Wat is specialty koffie?

Voordat koffiebonen ‘specialty coffee’ genoemd mogen worden, worden ze getest op onder andere de smaak en het aantal defecten.

De maximum score die behaald kan worden is 100.
Bij een score van 80 of meer mogen de koffiebonen ‘specialty coffee’ genoemd worden.