Veelgestelde vragen

Wat zijn de verzendkosten op de webshop?

De verzendkosten voor een adres in Nederland zijn 5,95 euro per bestelling tot 50,- euro. Bij een bestelling boven een bedrag van 50,- euro betaalt u geen verzendkosten. De verzendkosten voor een adres in België en Duitsland zijn 9,95 euro per bestelling tot 100,- euro. Bij een bestelling boven een bedrag van 100,- euro betaalt u geen verzendkosten.

Wat is de levertijd?

De koffie wordt wekelijks vers gebrand. De levertijd bedraagt daarom 1 tot 6 werkdagen, afhankelijk van de voorraad en onze branddagen (ofwel: met een beetje geluk morgen al in huis, met een beetje pech volgende week)

Zijn de prijzen in de webshop hetzelfde voor horeca-afnemers?

Voor onze horeca-klanten zijn er speciale prijzen met mogelijkheid tot staffelkortingen. Stuur ons een bericht voor meer informatie!

Wat kost het om jullie in te huren als barista op locatie?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren: de locatie, het aantal gasten en de tijden. Stuur ons een bericht met die 3 dingen en we kunnen vrijblijvend een offerte maken!

Hebben jullie ook gemalen koffie?

Jazeker, niet voor al onze koffies is het mogelijk om van tevoren te malen, maar de meeste koffies kunnen we voor filterkoffie malen!

Waar komt jullie koffie vandaan?

Onze koffies komen uit verschillende landen, zo hebben we blends en single origins uit Brazilië, Ethiopië, Colombia, Indonesië, Guatemala en Honduras, maar het assortiment wisselt regelmatig.
We vinden het vooral belangrijk om direct contact te hebben met de koffieboer, dat maakt de koffie traceerbaar, eerlijk en transparant.

 

MEESTGESTELDE KOFFIEVRAGEN

Wij krijgen regelmatig koffievragen. Staat jouw vraag of antwoord er niet bij?

Stuur ons een berichtje!

 

Wat is de branddatum van de koffie?

Wij werken met de branddatum omdat deze meer zegt over de koffie. Een houdbaarheidsdatum zegt niets over de versheid. In stelregel is; Koffie is een maand of 2 vers en een jaar houdbaar. De maximale smaakbeleving is in de eerste maand. Bij week 8 a 10 zijn -afhankelijk van de soort- de koffiebonen hun meeste complexiteit en etherische oliën verloren. Je kunt de koffie gerust langer gebruiken maar wij adviseren je om nooit meer koffie te bestellen dan je in ongeveer een maand kunt opdrinken. Lekker vers!

Wat is een melange?

Door het blenden (mengen) van verschillende koffies kunnen we de beste eigenschappen van de koffies zo goed mogelijk tot hun recht laten komen. Ieder jaar is er een nieuwe oogst van iedere koffie, die een klein beetje anders kan smaken. Denk maar aan de verschillende oogsten van een wijn, soms heb je een goed wijnjaar en soms iets minder. Door koffies met elkaar te combineren, ontstaat er een nieuwe, unieke koffiesmaak en kunnen we door te melangeren de smaak het hele jaar constant houden.

Wat is een blend?

Een blend is hetzelfde als een melange, een combinatie van verschillende koffiebonen van verschillende plekken. Een blend kan dus ook een single origin koffie zijn, bijvoorbeeld een blend van een gewassen en natuurlijk verwerkte koffie, beiden van dezelfde boer. Of juist 2 of meer koffies uit 1 land, maar dan bijvoorbeeld wel van verschillende regio's of variëteiten.

Wat is single origin koffie?

Single origin koffie is een koffie uit 1 origine (1 land) die niet gemengd is met andere origines. Dit kan een koffie van één gebied zijn of zelfs van één plantage of één boer. De specifieke smaak van deze koffie komt zo het best tot zijn recht.

Wat is espresso?

Het woord espresso heeft betrekking op de manier van zetten, niet specifiek op de manier van branden of de oorsprong van de bonen. Om een goede espresso te kunnen maken, is een espressomachine vereist. Het apparaat perst het warme water door de koffie met precies de juiste druk (9 bar). Pas als de bonen van hoge kwaliteit zijn, de maling en de machine perfect zijn afgesteld, krijgt de espresso zijn volle, zachte smaak en de mooie hazelnoot-bruine crema. Een goede espresso is mooi gebalanceerd, niet te zuur en te niet bitter.

Wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffie?

Het verschil tussen arabica en robusta is als het verschil tussen appels en peren. Beiden groeien ze aan een plant/struik, beiden groeien ze in een rode bes en beiden . Arabicabonen (Coffea Arabica) zijn veelal vol van smaak en hebben een rijk spectrum aan smaaknuances. Voor ‘specialty’-koffies wordt doorgaans gebruik gemaakt van arabica bonen. Robusta bonen (Coffea Canephora) worden vaak als onderdeel van een espressomelange gebruikt, en smaken doorgaans veel minder verfijnd, met tonen van aarde, as en andere bittere smaken. De robusta bevat meer olie dan de arabica, het leent zich daardoor beter om een mooie cremalaag te krijgen. De robusta is een 'robuuste' plant die makkelijker op meerdere plaatsen groeit en die ongevoeliger is voor ziektes dan de arabica. Robustakoffie wordt vaak in bulk verwerkt waardoor het goedkoper is en meestal bestemd voor de grote koffiebranderijen die werken voor bijvoorbeeld supermarkten.

Kan ik de koffiebonen ook gemalen bestellen?

Jazeker! Via de webshop kunt u ook gemalen koffiebonen bestellen. Per product ziet u welke maling er eventueel mogelijk is. We moeten er wel bij melden dat het altijd beter is om koffiebonen zelf vers te malen. Zo blijft de smaak beter en oxideert de koffie minder snel.

Moet ik mijn koffie in de vriezer of koelkast bewaren?

Dat raden we af. In de vriezer en koelkast is de lucht vaak namelijk erg vochtig, zeker als je de deur regelmatig opent. Zorg er voor dat je bonen zo veel mogelijk uit de buurt van zuurstof, vocht, licht en warmte houdt. Wij raden aan om je koffie de originele verpakking of een afgesloten pot in een keukenkast te bewaren.

 

Wat is de beste koffie ter wereld?

De beste koffie ter wereld bestaat niet. Smaak is immers subjectief, iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Specialty koffie barista's zullen waarschijnlijk zweren bij de Geisha koffieboon uit Panama en een leek denkt vaak dat de Kopi Luwak (van de civet kat) of Black Ivory (van de olifant) de beste koffie is. De Geisha variëteit heeft een unieke verfijnde fruitige smaak en is een ware smaaksensatie, een echte aanrader om eens te proeven. Één ding is zeker: Kopi Luwak en Black Ivory zijn zeker niet de beste koffies ter wereld, beiden zijn producten die voor veel onnodig dierenleed zorgen en daar staan wij niet achter.

Hoe maak ik een hartje in mijn cappuccino?

Als je wilt leren 'latte art' te maken als een echte barista dan zul je veel moeten oefenen. De truc zit hem voornamelijk is het schuimen van de melk en daarna het schenken. Zorg ervoor dat je schuim niet te lobbig/dik is maar ook niet te dun/melkig. Wil je een uitgebreide uitleg? Check onze online uitleg. De beste tip die we je daarna kunnen geven: oefenen-oefenen-oefenen.

Hoe lang is koffie houdbaar?

Volgens het Voedingscentrum: ‘3 maanden na openen en droge koffie en thee tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits droog bewaard.’ Wij raden echter aan om na openen de koffie binnen 2 weken te gebruiken. Na het openen van de verpakking begint de koffie zijn smaak al te verliezen namelijk. Een open verpakking verliest snel smaak en aroma, bewaar de verpakking daarom afgesloten, droog en donker. Bewaar het niet in de koelkast. Daar is het vochtig en verliest het juist sneller aroma en smaak.

Is jullie koffie biologisch?

Waar mogelijk kiezen wij altijd voor biologisch geteelde koffie. Voor kleinschalige operaties is het niet altijd haalbaar om aan de strenge eisen voor biologisch gecertificeerde productie en export te doen. Daarom is onze koffie dikwijls biologisch geteeld, maar nooit biologisch gecertificeerd op de verpakking. Wel is onze koffie traceerbaar tot de boer en werken wij alleen samen met boeren die zo duurzaam mogelijk werken, we betalen een eerlijke prijs en zo kunnen de boeren hun productie nog efficiënter en duurzamer maken. Daarbij betalen de boeren hun plukkers een eerlijke prijs en kunnen zij ook aan een duurzame toekomst bouwen. Dat is voor ons veel belangrijker dan een duur certificaat.

 

Wat is fair trade koffie?

Het fair trade certificaat is eigendom van Max Havelaar en is ontstaan om eerlijke handel in verre landen te garanderen. Het staat voor controle op arbeidsomstandigheden en het betalen van een minimale prijs. Er zijn echter een aantal kanttekeningen: – Elke oogst produceert bonen van slechte en goede kwaliteit. Is de COE marktprijs voor slechte koffiebonen minder dan de fairtrade minimumprijs, en de marktprijs voor goede bonen hoger? Dan dumpen boeren de slechte bonen op de fairtrade markt. – Corruptie is een groot probleem bij ontwikkelingssamenwerking. Ook het fairtrade proces biedt hier volop mogelijkheden voor. Wij hebben dus ook nooit Fair Trade koffiebonen, maar altijd direct trade.

Wat is direct trade koffie?

Direct trade gaat om het zo-direct-mogelijk samenwerken met de koffieboeren, door middel rechtstreekse communicatie en handel tussen de koffieproducent en ons -de koffiebrander- is er minimale tussenhandel. Soms zelfs alleen een vervoerder. Hoe minder tussenstappen, hoe meer van het door ons betaalde premium ook écht bij de boer terecht komt. Eigenlijk is direct trade alleen het geval wanneer wij als koffiebrander direct samenwerken met een koffieboer, zonder enige tussenstappen. In sommige gevallen zit er wel 1 importeur of coöperatie tussen, in dat geval is het officieel geen direct trade, maar wel volledig traceerbaar en transparant. Vaak hebben we zelfs het telefoonnummer van de koffieboer en kunnen we bijvoorbeeld vragen hoe het gaat met de huidige oogst.