Syrco Bakker kreeg in december 2018 zijn tweede Michelinster voor restaurant Pure C in Cadzand en Rob Clarijs won in april 2019 de befaamde internationale
Wat bij Syrco ook door zijn aderen stroomt is Indonesisch bloed. En dat proef je in zijn gerechten, want daarin refereert hij graag naar zijn half Indonesische afkomst.
Herkomst
De Indonesische roots van Syrco smelten samen met de Zeeuwse roots van Rob in Oostenwind, een koffie waarbij herkomst essentieel is. Tijdens het bezoeken van de koffieplantages in Indonesië bleek de Balinese koffie uit de Kintamani bergen de perfecte boon. In de afgelopen jaren heeft de Indonesische koffiescene een verschuiving meegemaakt waarbij meer boeren koffiebonen van specialty kwaliteit produceren om te voldoen aan de marktvraag naar koffie van verfijndere kwaliteit.
De oprichters van het Karana-verwerkingsstation, Rodney en Edi, verwerken koffie die geproduceerd wordt in Kintamani, een regio gelegen aan de westzijde van de actieve vulkanische berg Gunung Batur. De smaak van deze Kintamani koffie is enorm verbeterd dankzij het beter sorteren en verwerken van de koffiebessen, zoals het drogen in speciaal ontworpen droogrekken. Vaak vindt dit droogproces buiten plaats, maar het nadeel hiervan is het effect dat het weer op het proces kan hebben (zoals temperatuurveranderingen, regen, enz.). Door een kas te bouwen en de bonen daarin te laten drogen, kan Edi het droogproces beter controleren met een schonere koffie met heldere uitgesproken smaken tot gevolg.
De koffie is door Rob zelf geïmporteerd, van het verwerkingsstation direct naar de branderij, zonder tussenhandelaren: fair chain.
Koffiebeleving
Om deze unieke koffie zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen is een gemiddelde mok of kopje natuurlijk niet toereikend. Daar is special servies voor nodig. Daarom hebben Syrco en Rob samen met designstudio Attach Studio – die zich richt op kleinschalige projecten waarin interieur- en productontwerp in combinatie met beleving centraal staan – een eigen porseleinen servies ontwikkeld. Dit servies is ontworpen om de drinkervaring te vergroten, zowel in drinkgemak als esthetisch, ontworpen als ware samensmelting.
Oostenwind is een creatie van Syrco en Rob en is niet zomaar een koffie, maar een samenwerking van vakmanschap, herkomst en ambitie.